22. tammikuuta 2013

Äijäluola - oma tila nuorille


Kävin viime viikolla katsomassa, minkälainen on valmiina suunnittelemani omakotitalon varaston muutos nuorten omaksi olohuoneeksi - ja lopputulos oli todella onnistunut, niin suunnittelijan kuin asiakkaidenkin (isä ja poika, jonka käyttöön huone tehtiin) mielestä. Entinen viileä varasto autotallin perällä on nyt paljon tilavamman oloinen kuin silloin, kun siellä oli seinillä varastohyllyt ja kaikenlaista varastoitavaa tavaraa.
Tilaa huoneessa on vain kymmenisen neliötä, ja toiveita sinne sijoitettaviksi toiminnoiksi ja tavaroiksi oli sitäkin enemmän: vuodesohva, iso televisio elokuvien katseluun ja pelailuun, säilytyskalusteita peleille, kaiuttimille ym. tarvikkeille, jääkaappi, nyrkkeilysäkki, paikat ulkovaatteille ja kengille, ja vielä tilaa 2-5 kaverille.  Mutta kaikki tarvittava saatiin hyvin mahtumaan, ja tilaa jäi vielä nyrkkeilysäkillekin, joka on tulossa myöhemmin.
Huoneen yleisilmeestä toivottiin tummahkoa, jota piristäisivät muutamat väripilkut. Värityksen lähtökohtana oli valokuvatapetti "No More Grey Walls", jonka asiakkaat olivat löytäneet Seinäruusun valikoimista. Tapetti laitettiin huoneen toiselle päätyseinälle, ja se antaa juuri oikeanlaista rentoa ja rouhean rosoista ilmettä tilaan. Muut seinät ja katto maalattiin vaaleanharmaiksi, paisti oviseinä tummemmalla harmaalla. Lattiaksi valittiin likaa ja kulutusta kestävä, eläväpintainen tummanharmaa laminaatti. Huoneen saa täysin pimennettyä mustalla rullaverholla.Pitkälle seinälle sijoitettiin tummanharmaa Ikean Beddinge -vuodesohva, jolle ompelin tyynyjä tapetin tyyliin sopivasta Eurokankaan Street Bar -kankaasta. Sohvaa vastapäätä on televisio ja sen oheislaitteet + pelikoneet valkoisessa hyllykössä. Vieraita varten hankittiin istuimiksi pari rahia, joita voi käyttää myös laskutasona ja jalkojen lepuuttamiseen. Punainen Hampen-nukkamatto lattialla antaa väriä ja lämpöä tilaan, ja sama punainen toistuu myös Hanging Boxing Gloves -julisteessa, joka tilattiin AllPostersilta ja kehystettiin päätyseinälle. Pisteenä i:n päälle huoneeseen hankittiin punainen Smeg:n jääkaappi juomille ja muille eväille.

Tässä kuvia valmiista ja toimivaksi testatusta peli-oleskeluhuoneesta, jonka asiakkaat toteuttivat itse suunnitelmieni pohjalta. Täällä voi kaveriporukalla pelailla ja kuunnella musiikkia rauhassa ilman että häiritsee muita talossa asuvia - ja päinvastoin.Ei kommentteja: