14. toukokuuta 2013

Sisustaen kohti kesää


Viime viikolla julkaistiin toinen osa artikkelisarjasta, jota kirjoitan sisustukseen liittyvistä aiheista tämän vuoden kolmeen asuTOASia-lehteen, joka on Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön asiakaslehti. Tämänkertainen juttu käsitteli kevättä ja kesää - miten luonnon valon ja raikkauden voi tuoda myös sisälle:
Tässä vielä teksti kokonaisuudessaan:


Kevättä kotosalla
Kesää kohti mentäessä alkaa mieli keventyä, ja talvihorroksesta heräävä ihminen alkaa kevätauringon innoittamana kaivata ympärilleen kirkkaampia ja heleämpiä sävyjä ja sisustukseenkin raikkaampaa, kevyempää ja vaaleampaa tunnelmaa. Pitkän harmaan ja pimeän talven jälkeen on kiva herkutella väreillä. Pirteät ja värikkäät tekstiilit ja muut tavarat antavat energiaa sisustukseen ja samalla myös piristävät mieltä.
Kevät on sisustuksessakin usein muutoksen aikaa, mutta jo pienilläkin sisustuselementeillä ja huonejärjestystä vaihtamalla voi saada ihmeitä aikaan. Muutosten ei tarvitse välttämättä olla suuria näkyäkseen ja tuntuakseen joltain. Vaihtamalla huonekalujen järjestystä saa nopeasti huoneeseen uuden ilmeen ja piristystä arkeen.
Tekstiileillä saa kätevästi ja edullisesti muutettua kodin tunnelmaa. Tummemmilla sävyillä luodaan kotiin lämmin ja pehmeä tunnelma talvipakkasilla, ja vaihtamalla kirkkaampiin ja vaaleampiin sävyihin saa taas raikastettua tunnelmaa kesäksi. Eikä muutokseen vaadita kuin vaikka muutaman koristetyynyn tai keittiön verhon vaihtaminen. Sisustusliikkeet, marketit ja postimyyntifirmat tarjoavat nyt mitä herkullisempia sävyjä kodin tekstiileihin.

Energinen keltainen ja luonnollinen vihreä ovat kevään ikisuosikkeja, mutta myös pastellisävyillä saa luotua kevään iloisen tunnelman. Tänä keväänä etenkin mintunvihreä, sitruunankeltainen ja koralli ovat suosiossa sisustustekstiileissä ja -tavaroissa. Värejä voi yhdistellä rohkeasti. Esimerkiksi luontoaiheiset kuosit yhdistettynä yksivärisiin tekstiileihin tuovat iloa ja elinvoimaan kotiin.

Keittiöön keväistä ja kesäistä ilmettä saa verhoilla, pöytäliinalla tai tableteilla, serveteillä ja kynttilöillä kattauksessa ja muutamalla sävyihin sopivalla säilytyspurkilla työpöydällä. Olohuoneen väritys vaihtuu sohvan koristetyynyillä ja torkkupeitolla sekä kynttilöillä. Makuuhuoneeseenkin voi tuoda kevättä kätevästi liinavaatteilla tai vaikka värikkäällä lukulampulla yöpöydällä. Kylpyhuoneen ja wc:n ulkomuoto muuttuu päivittämällä pyyhkeet ja matto – ja hankkimalla lavuaarin reunalle sävyihin sopiva saippua.
Kevyet ja värikkäät räsymatot lattioilla ovat kesäiset, ja niitä voi etsiskellä esim. kirpputoreilta. Sieltä voi samalla bongata vaikka puisen pikkutuolin, jonka uudelleen maalaamalla saa katseenvangitsijan huoneeseen.
Kevään hennon vihreyden saa tuotua kotiin viherkasveilla. Kukka- ja puutarhamyymälöistä löytyy jokaiseen sisustukseen sopivat kasvit ja kukat kevään rakentamiseen eri väreissä. Viherkasvien värin ja elinvoiman saa kirkastettua viemällä ne suihkuun ja laittamalla kivanvärisiin ruukkuihin. Ja tietysti kevääseen kuuluvat värikkäät kukkakimput, joilla saa kivasti tuotua väriläiskiä mihin huoneeseen ja tilaan tahansa.
Helpoin ja halvin tapa tuoda kevät kotiin on antaa kirkkaan auringonpaisteen virrata ikkunoista huoneen kaikkiin sopukoihin - kodin ilme kirkastuu ja raikastuu kuin itsestään. Ja tätä voi vielä tehostaa pesemällä ikkunoista talven noet ja pölyt. Mieli – ja hengitysilma - kevenee myös kun puhdistat kaikki kodin nurkat ja valaisimet sekä tuuletat matot ja verhot. Ei kommentteja: