8. toukokuuta 2012

Ajatuksia työstä ja ajankulusta


Olin tänään aamupäivän koulutuksessa, jonka aiheena oli "Työn ja ajankäytön hallinta asiantuntijatyössä". Monia hyviä ja hyödyllisiä ajatuksia ja työkaluja aiheeseen jäikin käteen. Huomenna voisin kokeilla sitä, että en koko ajan vilkuile sähköposteja, vaan luen ne vaikka kahden tunnin välein. Enkä ainakaan avaa yhtään blogia työpäivän aikana...

Kun harrastuksesta tulee työ ja työpaikka on kotona, niin monesti raja työnteon ja vapaa-ajan välillä hämärtyy. Mielenkiintoinen ja innostava työ imaisee mukaansa, ja meneillään olevat projektit pyörivät mielessä koko ajan - jos ei tietoisesti, niin ainakin alitajunnassa - vaikka saa tietokoneen sammutettua ja poistuttua työhuoneesta vaikka ruuanlaittoon. Onneksi sentäs on erillinen työhuone, jonka oven voi laittaa kiinni, ettei työ koko ajan ole konkreettisesti silmissä. Työhuone on hyvä myös pitämään kotityöt erillään työnteosta (vaikka pyykkiä tulee turhan usein pestyä työn ohessa, pyykkikone kun on siinä työmatkan varrella...). Mutta vielä eivät työt ole tulleet uniin tai estäneet unia kokonaan, vaikka sekin aika varmasti vielä tulee.

Työhyvinvointi on kuitenkin parantunut yrittäjyyden myötä, ainakin siltä osin, että mahdollisuudet vaikuttaa työntekojärjestykseen, - tapaan ja -aikaan ovat (lähes) täysin omissa käsissä (tietenkin työnantajan, eli asiakkaan aikataulut myös osaltaan vaikuttavat tähän). Mutta itsensä esimiehenä toimiminen luo myös omat hankaluutensa. Itse on organisoitava työt, laitettava ne tärkeys- ja kiireysjärjestykseen, valvottava työntekoa ja projektien etenemistä ja aikataulussa pysymistä. Mutta saa sitten itse kiitoksenkin, kun työ on onnistuneesti saatu päätökseen. Itseään joutuu  myös jakamaan kaikenlaisiin hommiin, kuten yrityksen taloudenpito, markkinointi ja mainonta, tietotekniset asiat, yhteydenpito eri paikkoihin ja kaikenkirjavien asioiden selvittäminen ym. ym. 

Ajankäyttö on omia valintoja ja päätöksiä, mitä teen ja milloin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty niin sisustamisessa kuin sisustussuunnitelmien teossakin. Uusi työ ja projekti olisi aina muistettava aloittaa positiivisella, minä onnistun tässä -asenteella, aikaisemmista onnistumisista saatu hyvän olon, onnistumisen, tyytyväisyyden ja ilon tunne mielessä. Silloin mahdollisuudet onnistua hommassa ovat myös olemassa.

Aikansa voi käyttää hyödyksi myös silloin, kun muu perhe töllöttää jääkiekkoa, esimerkiksi ommella rauhassa. Tässä kuvia eilen ompelemistani ruokailuhuoneen uusista verhoista ihanassa ilta-auringon valossa:
Hallittua työviikon jatkoa!


1 kommentti:

Anna kirjoitti...

Well said :) Samojen asioiden kanssa sitä painitaan täälläkin... Ihana kamala yrittäjyys :) Kivaa viikon jatkoa sinnekin!!