15. heinäkuuta 2013

Villa Mairea ja muuta mielenkiintoista kotimaastaNoormarkku


Alkukesästä pääsin vierailemaan Noormarkun ruukin alueella, ja siellä sijaitsevassa Villa Maireassa, mikä on ollutkin pitkäaikainen haaveeni.

Vuonna 1939 valmistunut Villa Mairea on arkkitehti Alvar Aallon piirtämä rakennus. Modernismia edustava rakennus on yksi tyylilajinsa onnistuineimmista luomuksista ja lukeutuu Aallon tunnetuimpiin teoksiin. 
Villa Mairean rakennuttivat vuorineuvos Walter Ahlströmin tytär Maire ja hänen miehensä, pääjohtaja Harry Gullichsen. Villa Mairea on todellinen kokonaistaideteos ja maailman arkkitehtien pyhiinvaelluskohde. Mairean sisustus koostuu pääosin modernista taiteesta ja Artekin kalusteista. Talossa on erittäin harvinainen kokoelma suomalaista ja kansainvälistä taidetta ja muotoilua.  
(kuva ja teksti lainattu täältä: http://www.vierastoiminta.a-ahlstrom.fi/index.php/villa-mairea.html

Talon arkkitehtuuri ja sisustus on modernia ja iätöntä - vaikea uskoa niiden olevan 30-luvulta. Ja kun katseli talon upeita taideteoksia ja kuuntelee oppaan tarinoita talon väen elämästä, voi vain ihmetellä emännän aktiivisuuttaa ja ajan riittämistä niin monelle elämän alueelle. Suomalaisen taiteen kokoelmansa hän lahjoitti Porin kaupungille ehtonaan, että Poriin on perustettava taidemuseo (lue lisää täältä). Tänä kesänä tuossa museossa on nähtävillä Keräilijän katse -näyttely, jossa on taidetta Kristian ja Kirsi Gullichsenin sekä Juhani ja Hannele Pallasmaan kokoelmista. Sopi hyvin samalle reissulle Villa Mairean kanssa.

Kameraa minulla ei reissussa ollut, joten tässä muutama lainattu kuva Villa Maireasta:


rafael rybczynski 拍攝的 Villa Mairea XIII / Alvar Aalto。(http://www.archdaily.com/85390/ad-classics-villa-mairea-alvar-aalto/)(http://www.alvaraalto.fi/net/villa_mairea/en/39.htm(
andrewpaulcarr)

Lisää tietoutta Villa Mairean suunnittelusta, arkkitehtonisista ratkaisuista ja sisustuksesta Alvar Aalto museon sivuilta, klik. Taloon voi tutustua opastetuilla kierroksilla, joihin täytyy ilmoittautua ennakkoon täällä.

Kaunis ruukin alue on muutenkin tutustumisen arvoinen paikka. Sen alueella on Ahlströmien suvun vanhempien sukupolvien itselleen rakennuttamat kodit Isotalo ja Havulinna, sekä yrityksen toimisto- ja tuotantotiloja. Historiallinen Voyage-näyttely, joka sijaitsee vanhan Pajan yläkerrassa, tarjoaa mielenkiintoisen tutustumisretken alueen kiehtovaan kartanoelämään ja vaiherikkaisiin tapahtumiin sekä suomalaiseen teollisuushistoriaan perheyrityksen kautta lähes 160 vuoden ajalta.

Olen tänä kesänä lomaillut muutaman päivän pätkissä. Sekin riittää jo tehokkaaseen irtautumiseen koti- ja työympyröistä, kun lähtee pikku reissuun. Tässä muutama hyväksi havaittu käyntikohde viime viikon reissulta, suosittelen:


- maittava keittolounas ja herkulliset leivonnaiset kauniissa järvimaisemissa Asikkalassa.

- monipuolinen taidenäyttely idyllisessä ympäristössä kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa ja maisemapuistossa Mäntyharjulla.

- nykytaidetta herraskartanossa kauniin puiston keskellä Hollolassa.

- kesänäyttelyssä vuoden nuoren taiteilijan Jarno Vesalan mystisiä videoinstallaatioita, joissa katsojakin pääsee osaksi teosta. Välillä meinasi hirvittää...Tällä viikolla suunnitelmissa mustikan poimintaa, sukulointia Pohjanmaalla ja mökkivierailu Keuruulle Ja vielä on ne asuntomessutkin käymättä... Kesä onneksi jatkuu!


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

tässä on hirveän paljon tuttuja elementtejä Säynätsalo kunnantalolta.
vietin 18 ensimmäistä vuotta siellä kasvaen, jo kerhossa ja päiväkodissa käytiin tutustumassa/piirtämässä jne siellä sisällä, ja toki kirjaston palveluja käytettiin.
/kippuralla