9. maaliskuuta 2012

Sisustusinspiraatioita Helsingin reissulta

Eilinen naistenpäivä vierähti Helsingissa - mitenkäs muuten kuin sisustuksen parissa. Asiakastapaamisen jälkeen ehdin vielä pyörähtää kaupungilla muutamassa sisustusliikkeessä paikallisoppaan seurassa, ja Ateneumissa katsastamassa Carl Larssonin näyttelyn.


Ruotsalaisen taiteilijan Hyvän elämän jäljillä -näyttely ja herkät vesivärimaalaukset ovat mielenkiintoista katsottavaa myös sisustajan näkökulmasta (tekstit lainattu Ateneumin ja Turun taidemuseon sivuilta):


Carl Larssonin (1853-1919) taide ja hänen ateljeekotinsa Taalainmaalla Sundbornissa ovat vaikuttaneet suuresti ruotsalaisten ja muiden eurooppalaisten käsityksiin siitä, mitä parempi arki on. Larssonin kuvamaailma – jonka syntyyn liittyy oleellisesti myös hänen vaimonsa Karinin panos – on ollut sukupolvien ajan kepeän ja valoisan kodinsisustuksen ihanteena. Vaimo Karin, lapset ja oma koti toimivat Larssonin jatkuvina innoittajina ja hänen teoksistaan tuli ruotsalaisen perheidyllin ja pittoreskin boheemielämän esikuvia. Larsson ja hänen omaleimainen, koristeellinen tyylinsä tunnetaankin parhaiten näistä kotiaiheisista akvarelleista, joissa aika on pysähtynyt lapsuuden lämpimään ja levolliseen sunnuntaitunnelmaan.

Carl ja Karin Larsson olivat nykyaikaisen kodinsisustusideaalin edelläkävijöitä. Heidän kotinsa poikkesi ajalle tyypillisistä raskailla huonekaluilla ja tummilla sävyillä sisustetuista porvariskodeista. Larssonit kokivat, että kodin tuli kuvastaa asukkaitaan. He muokkasivat huonekaluja mieleisekseen, sekoittivat eri tyylejä ja rikkoivat ulko- ja sisätilan välistä rajaa. Tärkeänä osana sisustusta olivat Karinin suunnittelemat modernit tekstiilit.Ateneumin näyttely keskittyy kuvaamaan kotiaiheita, mutta mukana on runsaasti myös Larssonin nuoruudentöitä, Ranskan Gréz-sur-Loingissa maalattuja suurikokoisia akvarelleja, joilla hän teki taiteellisen läpimurtonsa. Ateneumin toisen kerroksen täyttävässä näyttelyssä on kaikkiaan mukana yli sata maalausta. Näyttely esittelee Carl ja Karin Larssonin myös mm. huonekalujen ja taidekäsitöiden suunnittelijoina.


Larssonin johtotähtenä oli valoisuus, kepeys ja iloisuus, vaikka hänen lapsuutensa oli synkkä ja luonteensa välillä masennukseen taipuvainen. Hän ikään kuin rakensi onnensa, ja näyttely houkuttaakin ajattelemaan sitä, millaisia eväitä itse kukin hyvään elämäänsä tarvitsee. Nykykatsojaa  ja Larssonin elämää yhdistäviä tekijöitä ovat esimerkiksi koti, perhe, yhteisöllisyys, lapset, puutarhanhoito ja sisustaminen.


Nämä kuvat nappasin Moko Marketista (Perämiehenkatu 10), jossa testasimme myös kahvilan tarjonnan. Suosittelen.

Moko on vuonna 1991 perustettu sisustamiseen erikoistunut myymäläkonsepti. 2008 muutimme vanhaan teollisuuskiinteistöön, Merikortteliin Helsingin Punavuoressa ja avasimme Moko Market & Cafén, perustimme sisustusmyymälän yhteyteen suositun kahvilan.
Mokon tuotevalikoima on kiinnostava, persoonallinen ja värikäs. Myymme mm. erilaisia vintage–esineitä, vanhoja intialaisia kaappeja, muotia Ranskasta ja herkkuja läheltä ja kaukaa. Pyrimme jatkuvasti edistämään eettistä ja ekologista toimintaa, kahvilassamme suosimme luomua ja lähiruokaa.


Aika lailla samanlainen tarjonta on Perobassa (Fredrikinkatu 33), jolla on myös verkkokauppa netissä (http://www.peroba.fi):

Peroban tuotevalikoimassa itä ja länsi kohtaavat rennon mutkattomasti. Puhumattakaan siitä miten etelä ja
pohjoinen ovat löytäneet toisensa. Huonekalut, tekstiilit ja sisustusesineet edustavat globaalia tyyliä parhaimmillaan. Rosoista teollisuushenkeä, viileää pohjoista, värikästä Etelä-Amerikkaa ja mystistä Aasiaa sulassa sovussa samojen seinien sisällä!

Siellä silmääni osui mm. nämä näppärät säilytyslaatikot (kuvat Peroban sivuilta):

Perobaa vastapäätä sijaitsee Pino (Fredrikinkatu 22), joka myy lähinnä kodin pientä käyttötavaraa (vihkoja, sisustustarroja, ekologisia saippuoita, säilytyslaatikoita ja -pussukoita yms., lainaus ja kuvat liikkeen nettisivulta):

Pino tarjoaa piristäviä käyttötuotteita, joissa yhdistyy persoonallisuus, käytännöllisyys ja design. Uskomme, että hauskoilla ja toimivilla arjen käyttötavaroilla on positiivinen vaikutus itseemme ja ympäristöömme. Perusvalikoimamme lisäksi täydennämme tarjontaamme vuodenaikojen ja eri teemojen mukaan vaihtuvilla tuotteilla.
Viikonloppua!
Tanja

Ei kommentteja: