5. maaliskuuta 2012

Tupakeittiön uudistus talon henkeen sopivaksi

Tänä talvena olen saanut suunnitella useampia keittiöitä (ja onneksi muillekin kuin itselle). Yhteistä niille on ollut, että kaikkiin on haluttu saareke. Saarekkeeseen on sijoitettu liesi, tai se on haluttu apupöydäksi, lisälasku- ja työtilaksi ruoan esivalmistelua ja tarjollepanoa varten. Ympäri kierrettävä saareke tuokin keittiöön monipuolista toiminnallisuutta edellyttäen, että sille on riittävästi tilaa. Saarekkeen koon määrää siihen sijoitettavat toiminnot, kuten se, että halutaanko sen äärellä ruokailla. On myös huolehdittava, että saarekkeen ympärille jää riittävästi tilaa liikkua ja touhuta.

Tamperelaiseen vuonna 1946 rakennettuun paritaloon haluttiin sisustussuunnitelma reilun 20 neliön tupakeittiön tilankäytölle ja kiintokalusteiden uusimista varten. Kiintokalusteet on tarkoitus teettää puusepällä mittatilaustyönä umpipuusta. Asiakkaalla on tallessa vanhoja puuovia, jotka haluttiin hyödyntää uudessa keittiössä.

Keittiöön jossain vaiheessa uusitut kaapit olivat jo huonossa kunnossa. Sinne haluttiin lisää työ- ja säilytystilaa, reilunkokoinen tiskipöytä sekä korkeat jääkaappi ja pakastin. Tupakeittiöön haluttiin keittiökalusteiden lisäksi tila kuuden hengen ruokapöydälle ja pienelle oleskeluryhmälle, koska huone toimii osittain myös olohuoneen jatkeena.

Haastavaksi suunnittelun teki se, että keittiö sijaitsee osittain syvennyksessä, jossa katto on matalammalla (239 cm) kuin muussa huoneessa (271 cm):Kaikki halutut toiminnot ja tarpeet saatiin kuitenkin mahdutettua hyvin olemassa oleviin puitteisiin ilman että seiniä tarvitsee purkaa tai vesiputkia siirtää nykyiseltä paikaltaan, mikä olisikin haastavaa vanhassa hirsirunkoisessa talossa.


Pohjakuva suunnitelmasta


Kaapistot rakennetaan entiselle paikalleen syvennykseen, ja siellä säilyvät myös tiskialtaat ja astianpesukone. Yläkaapeiksi tulee 50 ja 45 cm korkeat kaapit päällekkäin, jolloin saadaan koko tilan korkeus hyödynnettyä. Alemmat yläkaapit on mitoitettu niin, että niissä voidaan käyttää vanhoja puuovia. Nurkkaan tulee sekä ylös että alas kulmakaappi, joissa on paljon säilytystilaa isommillekin astioille.

Jääkaappi ja pakastin sijoitetaan vierekkäin väliseinäkkeen viereen, ja niiden päälle rakennetaan yläkaapit. Kylmälaitteidern oikealle puolelle rakennetaan seinämä samanlaisesta paneelista kuin osissa huoneen väliseinistä on jo ennestään. Myös saarekkeen taka- ja sivuseinät paneloidaan. Saarekkeeseen sijoitetaan liesi ja erillisuuni sekä laatikostoja astioiden ym. säilytystä varten. Saarekkeen takaseinä nostetaan työtasoa ylemmäs, jotta ohikulkija ei vahingossa huitaise alas kattiloita hellalta.

Ikkunan eteen mahtuu ruokailuryhmä (pohjakuvassa pöytä jatkettuna), ja olohuoneen oven viereen pari nojatuolia tai pieni sohva oleskelunurkkaukseen. Ruokapöydän ja oleskeluryhmän paikkaa voi haluttaessa myös vaihtaa.

Koska en ottanut kantaa huoneen väritykseen, tein suunnitelmista enimmäkseen viivapiirroksia ja muutaman renderöidyn näkymäkuvan tilan hahmottamiseksi.
Lisää kuvia ja mittapiirustuksia Tila&Tunnelman nettisivujen kuvagalleriassa.

Ei kommentteja: