4. tammikuuta 2012

Omakotitalon sisustussuunnitelma

Joulu on nyt juhlittu, ja uuden vuoden raketit paukuteltu. Olisi aika taas palata töiden ääreen, joten vauhtiin päästäkseni voisin ensiksi esitellä yhden loppuvuoden projekteistani, 90-luvun alun omakotitalon sisustus- ja remonttisuunnitelman. Talon sisustus on pääosin alkuperäisessä asussaan, mutta makuuhuoneet on jo remontoitu ja samaa tunnelmaa haluttiin muuallekin taloon. Paneelikatto ja parketti jäävät ennalleen, mutta muuten kaikki pinnat menevät uusiksi, samoin osa kalusteista. Toiveena oli saada asuntoon uusi, tyylikäs ilme, väriä ja vaihtelevuutta pintoihin.


Pohjapiirros talosta ja uusi huonekalujärjestys. Suunnitelma käsittää kaikki muut tilat, paitsi kolme makuuhuonetta.

Seuraavassa kuvia asunnosta sen nykyisessä asussaan ja 3D-näkymäkuvia suunnitelmistani (klikkaamalla kuvaa saat sen näkymään isompana).
Tuulikaapin seinät maalataan hiekansävyllä, ja lattiaan tulee harmaa laatta. Toiselle seinälle rakennetaan säilytyspenkki, jossa kaksi laatikkoa, ja hattuhylly. Seinään kiinnitetään vaatekoukut. Vastakkaisella seinällä tulee kenkäkaappi ja peili.

Eteisen kaapiston tilalle laitetaan 2,5 m korkuiset peililiukuovet (2 kpl), joiden taakse voidaan rakentaa säilytyskokonaisuus ulkovaatteille ym. varusteille esim. Elfan säilytyskalusteista.

Lattia laatoitetaan harmaalla 45x45 cm laatalla, ja seinät maalataan murretun valkoisiksi.
WC:n seinät maalataan hiekansävyllä, paitsi allasseinä, joka laatoitetaan 25x40 cm valkoisilla laatoilla, ja nurkkapalkki, joka laatoitetaan mosaiikkilaatalla, jossa toistuvat tilan hiekansävyt ja tehosteena musta.

Kaksilaatikkoinen allaskaluste ja peilikaappi ovat vaaleaa tammea. Peilikaapin viereen ja takaseinälle rakennetaan seinähyllyt 2 cm paksusta liimapuulevystä, jotka kuultolakataan kalusteiden tammen sävyyn. Peilikaapin viereen tulee myös kaksi lasihyllyä, joiden läpi ylähyllyn alapuolella olevat valot kauniisti loistavat. Lattia laatoitetaan lämpimän harmaalla laatalla.

Olohuoneen yksi seinä tapetoidaan ja muut seinät maalataan tapetin taustan valkoisella. Katto on lakattua mäntypaneelia, ja lattiassa on kumipuuparketti, joka hiotaan ja lakataan.

Vaihtamalla kalustejärjestystä saadaan olohuone avoimemmaksi ja väljemmäksi. Näkymä eteisestä ja ruokailutilasta on kutsuvasti sohvalle, eikä TV kiinnitä huomiota ensimmäiseksi. Myös kulkuväylä eteisestä ja keittiöstä terassin ovelle on avoin.

Takaseinälle mahtuu reilunkokoinen kulmasohva, jolta on hyvät näkymät ulos ikkunasta ja mukava katsella TV:tä ja takkatulta. Huoneeseen mahtuu haluttaessa kaksi pyörivää nojatuolia, joita voi kääntää tarpeen mukaan sohvaa, takkaa tai TV:tä päin.  Televisiotaso on entinen, ja sen vieressä on kaiuttimet yms.  Television yläpuolelle seinälle laitetaan tauluhylly, johon voi asetella tauluja, valokuvia tai muita koriste-esineitä tai matkamuistoja.

Sohvan eteen mahtuu pyöreät sohvapöytä, ja viereen haluttaessa saman sarjan pienempi sivupöytä. Pyöreä matto kokoaa sohvaryhmän yhteen.

Värimaailma on selkeä ja harmoninen, neutraalia harmaata vastapainoksi katon ja lattian lämpimälle puulle ja keltaista piristykseksi.

Ruokailutilaan tuodaan uutta ilmettä sisustuskivellä, jolla verhoillaan ruokailutilanpuoleisen alakaapiston takaosa. Sisustuskiven sävyistä löytyy takan ja eteisen lattialaatan harmaa, parketin ruskeat sävyt sekä maalattujen seinien vaaleus.

Keittiön kaapinovet vaihdetaan peilioviin, ja ne maalataan hiekanvärisiksi sävyllä, joka otetaan sisustuskivestä. Työtasot vaihdetaan mustiksi kivitasoisksi, mikä tuo ryhtiä tilaan.

Kaappien välitilaan tulee turkoosi-beige-tapetti lasin alle, ja samaa tapettia tulisi myös ruokailutilan takaseinään tuomaan väriä tilaan. Muut seinät maalataan murretulla valkoisella

Pisteenä i:n päälle ikkunoihin laskosverhot raikkaasta raitakankaasta.


Kodinhoitohuoneen seinät maalataan hiekansävyllä ja lattia laatoitetaan eläväpintaisella, lämpöisen harmaalla laatalla. Kattona on entinen mäntypaneelikatto. Kaappien välitilaan tulee mosaiikkilaatta, jossa yhdistyisivät tilan värit: harmaa, hiekka, musta ja kromi.

Kaikki kaapinovet vaihdetaan valkoisiin peilioviin. Valkoiset ovet sopivat tilassa oleviin kodinkoneisiin ja tekevät tunnelmasta raikkaan. Ilmastointilaitteen piilottamiseksi rakennetaan yläkaappi. Työtaso vaihdetaan mustaksi. Saunanoven viereen sijoitetaan säilytyspenkki urheiluvarusteille yms. ja istuimeksi pukuhuonekäyttöä varten. Penkin päälle seinälle laitetaan koukut pyyhkeille ym. vaatteille ja niiden päälle seinähylly/lokerikko.

Ikkunaan ommellaan laskosverho musta-valko-beige-raitakankaasta. Jos tilaan halutaan enemmän väriä, saadaan sitä värikkäämmillä verhoilla, pyyhkeillä yms.

Pesuhuoneen seinät laatoitetaan isoilla, 25x40 cm valkeilla kiiltävillä laatoilla. Lattiaan tulee mustasävyinen 10x10 laatta, ja katto paneloidaan tervaleppäsormipaneelilla.

Tehosteeksi valitaan mosaiikkilaatta, jossa toistuu tilan värit:  musta, harmaa ja kromi. Sillä laatoitetaan wc:n ja suihkun välille muurattava seinämä. Seinämän yläreuna on ikkunan alareunan tasossa, ja se jatkuu kattoon asti lasiseinänä, mikä avartaa tilaa ja päästää valon virtaamaan vapaasti. Suihkun puolelle seinämään tulee upotetut hyllyt pesuaineille.

Nykyisten kylpyhuonekalusteiden tilalle hankitaan musta allaskaapisto, jonka päälle tulee peili seinään, ja sen viereen samanvärinen seinäkaappi. 

Makuuhuoneen oven viereen tulee puinen penkki ja sen päälle koukut pyyhkeille.

Saunan ovi vaihdetaan kokolasiseen, harmaaseen oveen. Makuuhuoneen ja kodinhoitohuoneen ovi kuultokäsitellään harmaiksi.
Saunan lauteet ja panelointi uusitaan. Lauteet rakennetaan L-muotoon. Lauteet sävytetään harmaalla.

Seinä- ja kattopanelointi toteutetaan kahdella erilaisella tervaleppäpaneelilla: sormipaneeli ja reunapyöristetty paneeli. Kiukaan takaa seinä laatoitetaan mustalla sisustuskivellä, ja kiveys valaistaan siihen kohdistetuilla kuituvaloilla yläpuolelta, mikä korostaa kiven elävää pintaa. 

Saunan lattia laatoitetaan samalla eläväpintaisella 10x10 cm laatalla kuin pesuhuonekin.

Muutenkin saunan valaistus hoidetaan epäsuorasti lauteiden selkänojan taakse asennetuilla valokuiduilla, jotka valaisevat ylöspäin. Kiuas valaistaa omalla suuremmalla kuidullaan ja kiuaslinssillä.

Suunnitelmaan kuuluu myös terassien kaiteiden väritys ja takapihan terassin laajennus paljua varten. Terassiluonnosten kuvia voi käydä katsomassa Tila&Tunnelman nettisivujen kuvagalleriasta.


Hyvää uutta vuotta kaikille! Toivottavasti tämäkin vuosi kuluu mukavien ja mielenkiintoisten sisustusprojektien parissa.

Tanja


Ei kommentteja: