Kolmannessa artikkelissani asunTOASia-lehden Sisustussaitti-sarjassa anna vinkkejä opiskelija-asunnon kalusteiden valintaan ergonomian kannalta (edelliset täällä ja täällä). Ohjeet pätevät muutenkin kotitoimistojen sisustamiseen, varsinkin jos kotona tehdään töitä tai muuten istutaan esim. tietokoneen ääressä pitkiä aikoja. Usein hommia tehdään keittiön pöydän ääressä kyyköttäen tai sohvan nurkassa istuen kaikkea muuta kuin mukavassa asennossa. Toimiva työpiste ja hyvät säilytystilat laskuille ym. tärkeille papereille olisikin tarpeen joka kodissa jokapäiväisten asioiden hoitamisen sujuvuuden kannalta.
Tässä artikkeli kokonaisuudessaan:
Tehoa opiskeluun toimivilla kalusteilla
Opiskelijalle käytännöllinen, toimiva ja ergonominen työpiste on ehdottoman tärkeä myös kotona. Oikeat työskentelytavat ja –asennot on hyvä omaksua jo opiskeluaikana, ja tehtävien teko viihtyisässä ympäristössä sujuu mukavammin, kun kaikki tarvittava on käden ulottuvilla.
Kun pitää työpisteen siistinä ja somistaa sen itselleen mieluisilla asioilla, väreillä ja yksityiskohdilla, saa opiskeluun energiaa ja tehoa. Taulut, valokuvat ja muut koriste-esineet luovat tilaan henkilökohtaista ja persoonallista tunnelmaa, ja kotoisassa ympäristössä myös keskittyminen tärkeisiin tehtäviin helpottuu.Ergonomisen työpisteen tavoitteena on luoda käyttäjälleen edellytykset sujuvaan työskentelyyn ja ohjata häntä mahdollisimman rentoihin ja luonteviin työasentoihin ja liikkeisiin. Tavoitteena onkin luoda työvälineistä ja kalusteista kokonaisuus, jossa sen käyttäjällä on mukava ja tuettu työasento ja jossa hän näkee vaivattomasti tarpeellisen tiedon sekä voi tehdä työn vaatimat liikkeet ja vaihdella työasentoja esteettömästi.Toimivan ja ergonomisen työpisteen suunnittelu lähtee tarpeesta: miten paljon työpistettä käytetään päivittäin ja mikä on työskentelytapa (lukeminen, läppäri vai pöytäkone, piirtäminen, askartelu…). On hyvä miettiä myös kuinka paljon tilaa tarvitaan päivittäin käytettäville tavaroille ja papereille ja mihin sijoitetaan kirjat, mapit ja muut harvemmin käytössä olevat esineet, tai esimerkiksi tulostin ja muut oheislaitteet.Työpisteen suunnittelussa erityistä huomiota kannattaa kiinnittää pöydän ja tuolin valintaan. Työpöytä on useammin liian pieni kuin iso, joten jos tila suinkin vain antaa periksi, kannattaa hankkia reilunkokoinen työpöytä. Myös pöydän korkeutta kannattaa miettiä: korkeuden täytyy sopia istuma-asentoon ja jalkojen on hyvä mahtua liikkumaan väljästi pöydän alla. Työpöydässä itsessään on hyvä olla laatikoita tai lokeroita päivittäin tarvittavien tavaroiden säilytykseen niin, että itse pöytäpinta pysyy siistinä ja siinä mahtuu työskentelemään kunnolla – pöydällehän on usein tietokoneen lisäksi mahduttava papereita, kansioita ym. Pöydän lähellä on hyvä olla hyllyjä ja kaappeja oheistarvikkeiden, latureiden ja johtojen säilytykseen. Kun kaikelle on mietitty oma paikkansa, on työpöydän siistinä pitäminen helppoa.Pöydän lisäksi tuolilla on tärkeä merkitys työergonomialle ja hyvinvoinnille. Käyttäjälleen sopiva tuoli helpottaa niskan ja silmien työtä, kun tietokoneen näyttö on sopivalla korkeudella. Tuolin pitäisi antaa hyvä tuki ristiselälle, ja hyvässä istuma-asennossa jalkojen pitäisi olla tukevasti lattialla ja kyynärvarsien vaakatasossa näppäimistöllä tai pöydällä. Säädettävä, käsinojallinen ja helposti liikuteltava työtuoli on kannattava investointi myös opiskelijalle. Itselleen sopivan tuolin ja säädöt löytää kokeilemalla erikokoisia ja –mallisia tuoleja, huomioiden samalla myös työpöydän mitat. On hyvä myös vaihdella työasentoja päivän mittaan ja tehdä hommia välillä vaikka seisten.
Työpiste kannattaa sijoittaa huoneen valoisimpaan osaan, lähelle ikkunaa. Luonnonvalo pitää mielen virkeänä ja ikkunasta avautuvan maiseman katselu antaa vaihtelua ja lepoa silmille. Täytyy kuitenkin huomioida, ettei ikkunasta tai valaisimista tuleva valo häikäise häiritsevästi tai heijastu tietokoneen näytöltä. Lisävalon määrä riippuu työn vaatimasta tarkkuudesta, mutta säädettävä kohdevalo työpöydällä on usein tarpeen esim. papereita luettaessa.
Edellytyksenä tehokkaalle opiskelulle ja jaksamiselle on riittävä lepo, ja mikä siihen olisikaan parempi paikka kuin oma sänky. Siinä on mukava herätä virkeänä uuteen aamuun, tai vaikka ottaa tirsat tenttiin luvun lomassa. Ja jotta niskat eivät jumiutuisi nukkuessakaan, on hyvä kiinnittää huomiota itselleen sopivan patjan ja tyynyn valintaan. Patja kannattaa aina hankkia uutena, jotta sen vartaloa tukevat ominaisuudet toimivat ja ovat juuri omalle vartalolle sopivat. Sen valintaan vaikuttavat nukkujan paino, nukkuma-asento ja mieltymykset. Tyynyn taas pitää täyttää niskan ja patjan väliin jäävä tyhjä tila ja tukea kaularankaa, joten sen valintaan vaikuttaa nukkujan hartian leveys, patjan jousto-ominaisuudet ja nukkumisasento. Niin patjaa kuin tyynyäkin kannattaa testata liikkeessä huolella ennen ostopäätöstä.
Opiskelija-asunnossa makuuhuone toimii usein myös työhuoneena. Jotta välillä saisi myös levättyä ja rentouduttua ilman, että keskeneräiset työt painavat mieltä, on työpiste pidettävä hyvässä järjestyksessä ja paperi- ja kirjapinot kurissa. On hyvä tyhjentää pöytä turhista papereista ja säilyttää niitä mieluusti ovien takana pois silmistä ja pölyltä suojassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti